Facebook stoppar ”fejk-inlägg” genom att begränsa redigeringen av ”previews”

Av: John Flygare

facebook stoppar redigering av länkposter

Facebook tar nu nya krafttag för att stoppa ”fejkade nyheter”. Detta genom att begränsa möjligheten att redigera förhandsvisningar av länkposter. De nya reglerna trädde i kraft under juli månad, dock kan vissa aktörer vara berättigade till undantag.

Facebook har länge brottats med oseriösa aktörer som ändrar förhandgranskningen av länkposter så att de inte längre stämmer överens med den sida de länkar till. Genom att begränsa redigeringsmöjligheterna hoppas de kunna stoppa fenomenet och på så vis förbättra Facebookanvändarnas upplevelse.

Skapar problem för digitala marknadsförare

För många som hanterar företagssidor innebär detta ett stort problem, då möjligheten att till fullo skräddarsy inlägget helt försvinner. Facebook hämtar istället metadata från sidan som länkas till och somliga kan säkert anse detta vara fullt rimligt. Samtigt är det ett faktum att text som optimerats i ett sådant syfte inte nödvändigtvis fungerar i ett Facebook-flöde, där förutsättningarna är helt annorlunda.

kan inte redigera text inlägg länk facebook

I det rödmarkerade området kan texten inte längre ändras hur som helst. Begränsningar sker även i möjligheten att ändra bild.

Undantag för somliga aktörer

Facebook är medvetna om den kritik som riktats mot dem sedan de nya reglerna trädde i kraft. De påstår att de just nu testar sig fram samt att de under kommande månader kommer att vara lyhörda inför användarna. För tillfället finns det möjlighet att fortsätta redigera förhandsgranskningar genom att hävda så kallad ”link ownership”.

Mer om ”link ownership” och den nya policyn kring Facebookinlägg.

Om John Flygare

Kommentarer

Kommentarer