Konsten att nätverka: 3

Dags att ta klivet ut i arbetslivet? Funderar du på din framtid, karriär och roll? Hur skapar man en språngbräda in i arbetslivet och landar första bra jobbet? I vår artikelserie Konsten att nätverka ger profiler ur olika branscher tips på hur man nätverkar som ung och nykläckt.

Hur går man egentligen tillväga när man är ung och oerfaren? Hur blir man bättre på att nätverka effektivt i affärssammanhang? Och hur tar man kontakten vidare efter första mötet – skapar något som leder till faktiska samarbeten?

Fatime

Att nätverka är en konst som tar tid att lära sig. Det mesta är så hårfint att det är svårt att säga vad du ska göra för att lyckas. Men först måste du komma igång! Mina tre bästa tips:

1. Berätta för människor att du finns och vad du kan bidra med

Ett tips jag brukar ge många som söker jobb är att skriva ett inlägg på LinkedIn, Facebook eller andra sociala medier med stor räckvidd. I inlägget är det viktigt att berätta vad du kan bidra med och ställa frågan vem du borde träffa. Det är lättare för folk att tipsa online än att ta ett fysiskt möte. Men det är kanske just det som det kan leda till!

2. Se till att läsa på om personen du ska träffa

Säg att du har lyckats boka in ett möte med någon du blivit tipsad om. Kul! Viktigt att du har rätt förväntningar och ett tydligt mål innan mötet. Det kan vara alltifrån att veta mer om personens karriär, arbetsplatsens möjligheter eller branschens utveckling och framtid. Se till att läsa på om personen du ska träffa. Avslutningsvis kan du be om tre namn eller företag du borde kolla upp efter mötet! Och bra råd!

3. Gå fram till två personer som pratar med varandra

När du är på fysiska nätverksträffar – gå fram till två personer som pratar med varandra. De känner säkert varandra redan. Vi människor tenderar att ställa oss med de vi känner på nätverksträffar. Så gå bara fram och fråga ”vad pratar ni om?”. Tycker du det är jobbigt och inte trivs i det sociala får du öva på att nätverka i andra sammanhang. Det kan vara att hälsa på busschauffören eller önska någon trevlig dag innan du går ur hissen. Det går att öva på att bli van vid att prata med människor man inte känner. Testa dig fram med det lilla i vardagen om det stora känns läskigt!

 

nathalie

 

1. Be att få bjuda på en kopp kaffe

Det digitala nätverkandet är lika viktigt som det fysiska idag. Hittar du en inspirerande person i din bransch via LinkedIn – be då ödmjukt om att få bjuda på en kopp kaffe där personen kan dela med sig av sin historia och berätta om sin arbetslivserfarenhet.

2. Experimentera under din utbildning

Våga experimentera dig fram under din utbildning. Ta reda på vad det är du tycker är roligast i din utbildning och nischa in dig på det ämnet. Livet blir så mycket roligare när du jobbar med det du faktiskt brinner för.

 

kenan

 

1. Våga mingla – om än bara några minuter

Redan under studietiden var jag rädd för att mingla – men nu vet jag att även de korta mötena kan resultera i nya möjligheter. ”Branschen” är liten och chansen är stor att du kommer träffa någon som kan hjälp dig vidare.

2. Var säker på din kompetens – men var också ödmjuk för andras

Det är lätt att tänka att man kan ”allt”, särskilt när studierna varit breda. Men snabbt kommer du inse att det finns människor som är mycket bättre än du. Hitta din primära kompetens, och bli expert! (Gäller även egenskapen som ”social kompetens”, du kanske är bäst på nätverkande – bli det då!)

3. Våga vara dig själv

Vare sig du är formgivare och nördar ner dig i färger eller digital kommunikatör som går igång på statistik och excel-dokument – var dig själv. Människor omkring dig kommer märka skillnad på påhittat engagemang och riktig entusiasm. Det senare kommer också ge resultat på jobbet.

Om jag bara får ge ett råd: Jobba hårt för att bygga upp förtroendet för dig och din kompetens. Säg emot när du vet att du har rätt eller har förslag på annorlunda sätt att tackla problemet. Erkänn när du är osäker och tveka aldrig på att fråga om hjälp. När ditt förtroendekapital är högt kommer arbetslivet vara väldigt mycket enklare.

 

Pija

 

Om jag var nyutexaminerad och oerfaren idag hade jag …

… byggt ett nätverk – för kontakter, inspiration och kunskap

Leta upp grupper inom områden du är intresserad av på Facebook och Linkedin. Intressanta träffar, föreläsningar och utbildningar, exempelvis på MEC, Minc, Form Design Center, Sydsvenska Handelskammaren i Malmö. Kolla också vad dina gamla klasskompisar och vänner gör nuförtiden och hur deras nätverk ser ut!

… tagit kontakt, visat intresse och ställt frågor

Prata med människor, visa intresse och byt kontaktuppgifter (men lägg inte till personer helt random på LinkedIn). Kontakta företag och människor du tycker är intressanta och be dem om att få träffas. IRL.

… tänkt lite okonventionellt

Självklart vill man ha ett riktigt jobb i första hand (helst också drömjobbet) men det kanske inte är där man hamnar direkt. Finns det arbetsplatser som behöver tillfällig hjälp? Projektanställda? Vikariat? Ett jobb som kanske inte är drömjobbet men som kan vara nytta till framtiden? Skugga personer, lär dig något nytt och skapa kontakter. Lär känna någon med erfarenhet och kunskap som kan agera mentor.

… skapat en tydlig presentation av mig själv

Då menar jag inte något så förlegat som ett CV. Gör en tjusig digital presentation att hänvisa till. Lyft fram dina kunskaper och erfarenheter – inte minst värderingar och tankar framöver. Vad brinner jag för och vad är jag intresserad av?

 

Läs om “Konsten att nätverka del 2”

Fler insikter