Konsten att nätverka: Del 2

Dags att ta klivet ut i arbetslivet? Funderar du på din framtid, karriär och roll? Hur skapar man en språngbräda in i arbetslivet och landar första bra jobbet? I vår artikelserie Konsten att nätverka ger profiler ur olika branscher tips på hur man nätverkar som ung och nykläckt.

Det är ingen hemlighet att ett bra nätverk är en viktig resurs oavsett vilken bransch du vill in i. Mer än 75 procent av alla jobb förmedlas via personliga nätverk. Kontakter är avgörande för att lyckas med jobbsökandet och för att ta första steget i karriären. Varje person du möter i arbetslivet är en dörr till ytterligare nätverk och affärskontakter.

Men hur går man egentligen tillväga när man är ung och oerfaren? Hur blir man bättre på att nätverka effektivt i affärssammanhang? Och hur tar man vidare kontakten efter första mötet – skapar något som leder till faktiska samarbeten?

Profiler ger sina bästa tips

I linje med talangprogrammet Bloom – med målet att unga ska blomma ut i den bästa versionen av sig själva – publiceras artikelserien Konsten att nätverka. Här delar profiler ur flera branscher med sig av sina bästa tips på hur de gjorde när de var unga och nykläckta, och vad de kanske borde ha gjort.

1. Hitta rätt nätverk

Kolla vilka befintliga nätverk som redan finns som matchar din profil (Nova, EMC med flera) och försök komma in där.

2. Bygg upp ditt nätverk under studietiden

Spendera din studenttid med att bygga nätverk utanför dina studier. Då menar jag ett aktivt kår- och nationsliv. Jag har själv aldrig fått ett jobb som inte direkt eller indirekt kommit sig av mina “övriga” lundakontakter.

3. Gör din research

…och kolla in vilka bolag som attraherar dig. Bygg sedan en profil som matchar det, eller kontakta dem direkt och berätta varför just du ska jobba där.

 

1. Stick ut

Var i situationer där du sticker ut. Där folk inte jobbar med samma sak som du, där du har en kompetens som andra inte har. Då syns du på ett helt annat sätt. När jag har varit på tillställningar om exempelvis AI har jag kunnat tillföra något eftersom jag jobbar med något helt annat, men fortfarande inom design.

2. Gör obehagliga saker

Fråga, säg hej, öva på att våga vara framåt. Våga vidga din bekvämlighetszon, gör små saker i din vardag som är obehagliga. Det kan vara så små saker som att hålla ögonkontakt lite längre än vad du brukar, skaka hand lite fastare, be om hjälp i en butik även om du inte vill störa. Det handlar om den personliga utvecklingen.

3. Ta initiativ

Det är upp till dig om något ska hända i ditt liv och din karriär. Det är du som måste ta initiativet oavsett var du befinner dig. Det kommer du våga göra om du vidgat din bekvämlighetszon.

 

Att börja någonstans är bättre än att inte börja alls

Ta ett jobb eller ett uppdrag för att lära dig något nytt. Till exempel, om du har jobbat i en kassa kan du hantera människor som är stressade och inte alltid så trevliga. Det är en bra erfarenhet som du kan använda dig av framöver.

Tänk inte kortsiktigt

…när du träffar nya människor. Imorgon är det en person du kan kontakta för uppdrag.

Hur kommer den nya ekonomin påverka dina yrkesval?

Vad händer med en mer rörlig arbetsmarknad där konsulterna tar över? Då måste du förstå sälj, paketera dig själv, men även – vad är egentligen kundens affär?

Håll fast vid dina värderingar

På ett mer personligt plan, våga hålla fast vid dina värderingar och gör inte avkall på dem. Tycker du att det är svårt – skapa några regler för dig själv.

Några handfasta tips:

  1. Be nice! Om du vill komma någonstans – att vara snäll är det nya svarta.
  2. Courage. Om du vill skapa något, vill något framåt – våga säga det högt. Då lyssnar fler människor.
  3. No asshole policy & no dirt policy. Jobba med människor & bolag som är schyssta. Både som kunder och leverantörer.
  4. Passion & Execution. Om du älskar det du gör, då gör du ofta det riktigt bra.
  5. Have fun and get shit done. Om du inte befinner dig i ett sammanhang där det är kul, varför då inte försöka skapa ett nytt sammanhang? Glöm inte att ha riktigt kul! Den som skrattar högst har ofta roligast.

 

1. Ta chansen att prata med personer i olika branscher

Först och främst är det bra att verkligen komma iväg på föreläsningar, workshops, evenemang och mingel. Att verkligen ta steget och göra det. Ta chansen att träffa och prata med personer i näringslivet och olika branscher.

2. Börja med att vända dig till din praktikplats

Just mingel kan vara skrämmande, särskilt som ung och nyexad. Men, man kan börja med att vända sig till sin praktikplats (om man har en) och skapa kontakter, höra om de har evenemang man kan gå på eller kan tipsa om.

3. Nyckeln ligger i att vara nyfiken

Våga ställa frågor och knyta kontakter – med alla egentligen! Begränsa dig inte och bara träffa personer i branschen du själv vill verka inom. Tänk bredare. En kontakt, vare sig det är inom samma bransch eller inte kan vara värdefull längre fram.

4. Engagera dig vid sidan om

Jag är själv med i nätverk och ideella organisationer där jag kunnat bygga upp mitt nätverk.

5. Använd LinkedIn

LinkedIn är perfekt för att samla alla kontakter som man träffar i jobbsammanhang. Jag brukar lägga till personer jag träffat på mingel, och efter ett tag har man ett nätverk av en massa spännande personer. Skriv till personen på Linkedin och tacka för pratstunden. Fråga om personen skulle kunna tänka sig att ta en lunch eller kaffe.

Nyckeln är nyfikenhet. Visa att du är nyfiken på personen och vill veta mer. Det personliga mötet är viktigt för att skapa en relation. Om man träffar personerna ska man göra lite research om dem och visa att man är påläst och intresserad. Det är viktigt att visa genuint intresse!

6. Skaffa en mentor

…som är äldre och kanske jobbar i branschen. Det är kul att träffa någon som kan vägleda en och ge kloka tips och dela erfarenheter.

 

Vill du växa med Bloom? Ansök här

 

Läs Konsten att nätverka: del 1

 

 

Fler insikter