Konsten att nätverka: Från nyexad till spindeln i nätet

Dags att ta klivet ut i arbetslivet? Funderar du på framtid, karriär och vilken som är din roll? Hur skapar man en språngbräda in i arbetslivet och landar första bra jobbet? I vår artikelserie Konsten att nätverka ger profiler ur flera branscher sina bästa tips på hur man nätverkar som ung och nykläckt.

Sista terminen på högskola eller universitet är ofta tuff. Examensarbeten samtidigt som man förbereder sig inför arbetslivet. När en ny årskull avslutar studierna och ska söka sina första jobb lyckas vissa väldigt bra och andra mindre bra. Vad gör då de som snabbt landar första jobbet?

Det är ingen hemlighet att ett bra nätverk är en viktig resurs oavsett vilken bransch du vill in i. Mer än 75 procent av alla jobb förmedlas via personliga nätverk. Kontakter är avgörande för att lyckas med jobbsökandet och för att ta första steget i karriären. Varje person du möter i arbetslivet är en dörr till ytterligare nätverk och affärskontakter.
Men hur går man egentligen tillväga när man är ung och oerfaren? Hur blir man bättre på att nätverka effektivt i affärssammanhang? Och hur tar man vidare kontakten efter första mötet – skapar något som leder till faktiska samarbeten?

Profiler ger sina bästa tips

Som startskottet på Convertors talangutveckling Center of Excellence – med målet att ge unga kunskap och verktyg att bli morgondagens ledare – publiceras artikelserien Konsten att nätverka. Här delar profiler ur flera branscher med sig av sina bästa tips på hur de gjorde när de var unga och nykläckta, och vad de kanske borde ha gjort.

1. Var del av communityn

Oavsett vad du gör finns det en nätcommunity för din bransch. Var delaktig, bidra och lär. Det är ett utmärkt tillfälle att både ha kul, knyta kontakter och visa att du har någonting att bidra med.

2. Våga göra outreach 

Vi har anställt flera personer bara för att de hört av sig och rakryggat demonstrerat vad de kan. Arbetsgivare har oftast ont om tid. Att uppvisa flexibilitet och användbarhet direkt i första mailet är en dörröppnare.

3. Var inte spam

Dåliga, opersonliga mail slängs. Var aldrig personen som kräver en arbetsinsats av arbetsgivaren för att kunna förstå vad du kan. Det värsta jag vet är random främlingar som vill “berätta något” om jag tar kontakt, eller gud bevare mig kommer släpande med ett NDA det första de gör för att visa upp någon genial produkt.

4. Drick öl

… eller något godare, som champagne. Det är ett utmärkt sätt att knyta an till människor och bygga relationer. Och ha kul.

5. Tona ned din millennialism

Att inleda samtal med en arbetsgivare med att fråga om hur de ställer sig till att vara barfota på jobbet är en riktigt dålig idé om du inte vill jobba i en simhall.

6. Var försiktig med framgooglade löneanspråk 

Hade jag fått en spänn varje gång en 23-årig nyanställd löneförhandlar efter att ha googlat fram lönesiffror som gäller en mer senior version av dem själva hade jag haft pengar till en… Coca-Cola nu. Trust me, det blir cringe för både dig och mig om man måste säga: “Nej. Du är inte värd 41.000. Vi tänkte mer 23.000, hur låter det?”

Hur går man tillväga när man är ung och oerfaren?

1. Var lite osvensk och våga kontakta personer i branschen du ser upp till. Fråga om de vill bli din mentor.
2. Bjud på lunch eller fika. Passa på att berömma personerna, alla mår bra av lite beröm! Vem säger nej till det?
3. Nätverka med personer på din nivå. Det är enkelt att kika på vem som är högst upp i hierarkin. Glöm inte dina peers, någon dag kommer de bli beslutsfattare, chefer och VDar. Bygg ett nätverk tidigt, på alla nivåer!

Hur gjorde jag då själv?

Jag gjorde precis som ovan. Kontaktade personer på LinkedIn eller mejl. Jag anmälde mig på alla möjliga mentorprogram som erbjöds under studenttiden för att tidigt bygga upp ett nätverk. Jag var mån om att höra av mig vid jämna mellanrum och såg till att det också fanns ett win för mina mentorer.
Fundera på vad du själv kan bidra med. Är du en millennial med social media skills? Perfekt! Digitalisering är en av bolagens största utmaningar. Något de pröjsar miljoner för i dagsläget. Men du kan bjussa på tips helt gratis!

Nischa dig

Av allt du lärt dig – välj ett ämne som du brinner för och fördjupa dig i det genom att blogga om ämnet, skapa en kanal på Instagram eller en Facebookgrupp.

Använd LinkedIn Pulse

Genom att dela med dig av värdefull kunskap stärker du din position som expert inom ditt ämne.

Bygg digital närvaro

Det blir lättare att landa drömjobbet om man syns och nätverkar mycket online. Viktigt dock att hålla sig till sitt ämne och visa upp sin expertis inom området. Att äga ett fält.

För mig tog det ganska lång tid att upptäcka vad som verkligen engagerade mig, många olika branscher och positioner. När det så smått började pratas om hållbarhet i Sverige kände jag starkt att det här är framtiden, här vill jag vara med och bidra. Sedan dess har jag arbetat med hållbarhetsfrågor, en fantastisk resa för samhället och näringslivet som jag har möjligheten att vara en liten del av. Det nätverk jag har idag har kommit naturligt genom nyfikenhet och samarbete.

Som ung och nyutexad idag skulle jag:

    1. Följa mitt intresse. Ett äkta engagemang gör att du snabbt blir bra på vad du gör.
    2. Göra research: Vad och vem vill jag jobba för?
    3. Vara prestigelös. Oavsett uppgift är varje jobb en erfarenhet som kan leda dig vidare.

Nätverka med Convertor? Kontakta Björn Ekdahl på bjorn.ekdahl@convertor.se.

 

Läs Konsten att nätverka: del 2

Fler insikter